Sânpaul, the economic pole of Mures county
10 august 2009, Ziarul de Mures
Seriozitate, munca sustinuta si interes pentru dezvoltarea comunitatii sunt câteva din atuurile cu care autoritatile din Sânpaul au reusit sa transforme, într-un interval scurt de timp, o localitate anonima în anii ’90 într-un adevarat Eldorado economic al judetului. Apartenenta la Parcul Industrial Mures a însemnat pentru Sânpaul înfiintarea a aproape o mie de locuri de munca si atragerea de investitii straine de peste 50 de milioane de euro, suma care situeaza comuna în fruntea topului judetean al investitiilor straine.
Reporter: Sunteti un exemplu printre comunele judetului în ceea ce priveste atragerea investitorilor straini. Care este secretul reusitei?
Simon Istvan, primarul comunei Sânpaul: Consider ca am reusit acest lucru deoarece unul din obiectivele prioritare ale administratiei din Sânpaul a fost accederea în Parcul Industrial Mures. Ne-am zbatut mult sa realizam acest deziderat foarte important pentru comunitatea noastra. În 2001 am reusit sa fim acceptati ca si parteneri în cadrul Parcului Industrial Mures, cu o suprafata de teren de 15,8 hectare din care 1,4 sunt drumuri si utilitati. În prezent detinem 8 procente din actiunile parcului, iar din terenul util comuna Sânpaul are exact 50%, cealalta jumatate având-o orasul Ungheni.
Rep.: Va amintiti care a fost prima firma straina care a venit în Sânpaul?
S.I.: Prima firma straina care a venit la Sânpaul, dar în afara Parcului Industrial, a fost H Investments, o societate cu sediul central în Germania. Aceasta detine în prezent o hala de productie, iar pe viitor doreste sa mai achizitioneze teren si sa se extinda la sase hale, astfel încât în trei-patru ani sa ajunga la 800 de locuri de munca înfiintate în Sânpaul.
Rep.: Care a fost prima societate din Parcul Industrial Mures care a început sa produca?
S.I.: Este vorba despre Hirschmann Automotive, care a început productia în 2008. Avem o colaborare foarte buna cu Hirschmann Automotive, care chiar a sprijinit echipa locala de fotbal. De asemenea, am avut o întelegere cu conducerea companiei, astfel încât locuitorii din Sânpaul sa aiba prioritate în angajare, reusind ca din 725 de angajati, 450 sa fie din rândul localnicilor.
Rep.: Investitiile înseamna în primul rând locuri de munca. Ne puteti spune care este în prezent rata somajului în Sânpaul?
S.I.: Din estimarile mele, din locuitorii care vor sa lucreze 90% lucreaza. În prezent, în comuna Sânpaul rata somajul este sub 5%, dar din pacate sunt cetateni care nu au nici macar opt clase, ceea ce nu îi avantajeaza în gasirea unui loc de munca. Pentru a-i ajuta, am început anul trecut o scoala de vara, astfel încât acestia sa aiba opt clase si sa poata fi angajati si ei la diferite societati din localitate. Statistic vorbind, la aparitia Legii nr. 416 privind ajutorul social, în 2001 am avut 485 de dosare, iar azi mai avem 79 de beneficiari, ceea ce înseamna ca marea majoritate a cetatenilor au loc de munca.
Rep.: Ne puteti spune care e valoarea investitiilor straine realizate în Sânpaul de la înfiintarea Parcului Industrial Mures?
S.I.: Daca ar fi sa tragem linie, valoarea investitiilor începute în Sânpaul de la deschiderea Parcului Industrial Mures depaseste suma de 50 milioane de euro.
Rep.: Ce înseamna investitiile straine pentru bugetul local al comunei Sânpaul?
S.I.: Investitiile sunt foarte importante pentru bugetul local si am sa exemplific prin cifre. De exemplu, în bugetul local pentru acest an la capitolul venituri proprii avem prevazuta suma de l25 de miliarde de lei, din care 18 miliarde vin de la societatile care au realizat investitii pe raza comunei Sânpaul.
„Investitiile sunt foarte importante pentru bugetul local si am sa exemplific prin cifre. De exemplu, în bugetul local pentru acest an la capitolul venituri proprii avem prevazuta suma de l25 de miliarde de lei, din care 18 miliarde vin de la societatile care au realizat investitii pe raza comunei Sânpaul.”
Simon Istvan, primarul comunei Sânpaul
Rep.: Oferiti facilitati investitorilor?
S.I.: Da. E foarte important ca investitorii sa simta ca au în administratia locala un partener de nadejde. În prezent, societatile care creeaza peste o suta de locuri de munca beneficiaza de trei ani de scutire de taxe si impozite locale. Chiar am discutat cu colegii din Consiliul Local si sper ca situatia economica sa ne permita în viitor acordarea unor facilitati pentru investitori, astfel încât acestia sa simta ca îi sprijinim. Aportul investitorilor straini la bugetul local este foarte important, fapt care a facut ca în ultimii cinci ani sa nu majoram deloc taxele si impozitele pentru cetateni.
Rep.: Se anunta o noua investitie în Sânpaul...
S.I.: Asa e, firma austriaca SW Umwelttechnik va deschide un sediu în afara Parcului Industrial din Sânpaul, autorizatia de constructie fiind ca si eliberata. Pentru comuna Sânpaul sosirea austriecilor va însemna circa 400 - 500 de locuri de munca create, plus ceea ce este foarte important, va contribui cu aproximativ 4 miliarde de lei anual, suma care va reprezenta impozitul pe teren. Desigur, dupa începerea productiei vom încasa si impozitele pe salarii.
Rep.: Cum vedeti dezvoltarea comunei Sânpaul în urmatorii ani?
S.I.: A fost greu pâna am reusit sa convingem primul investitor ca merita sa vina în judetul Mures. Acestia erau foarte speriati de lipsa de stabilitate legislativa si în special de birocratia din România. În prezent am reusit sa creem o colaborare foarte buna cu firmele din comuna si speram ca în urmatorii cinci – zece ani numarul investitorilor sa creasca deoarece ei reprezinta viitorul comunei. Sunt sigur ca vom reusi mai ales ca am decis sa extindem intravilanul localitatii ca zona industriala cu 110 de hectare de teren. Nu e totuna pentru un investitor când trebuie sa înceapa cu un teren extravilan sau primeste direct terenul intravilan. E mult mai usor sa construiesti mai ales ca în zona respectiva exista toate utilitatile, iar canalizarea va fi rezolvata în acest an. În prezent suntem în tratative cu o societate din Belgia si una din Anglia, dar nu va pot spune numele acestora deoarece investitorii m-au rugat sa pastrez discretia.
Rep.: Apropo de discretie... Ati participat la negocierile cu Nokia. E adevarat ca investitia a cazut din cauza lipsei de discretie din partea... unora?
S.I.: Da, a fost o negociere foarte buna cu reprezentantii Nokia, care si-au anuntat disponibilitatea sa achizitioneze aproximativ 38 de hectare de teren în zona. Singura rugaminte a lor a fost sa pastram discretia, sa nu iesim în mass-media si sa facem tam-tam, ceea ce din nefericire s-a întâmplat. Unul dintre colegii mei nu a înteles acest lucru si a doua zi a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema. S-a întâmplat într-o vineri. Luni m-a sunat directorul de la Nokia care mi-a zis: „domn’ primar esti baiat simpatic dar ne pare rau, ati încalcat conditiile noastre si nu mai venim”. Asta a fost povestea. Pacat, pentru ca sosirea celor de la Nokia era binevenita nu doar pentru comuna Sânpaul, ci mai ales pentru întreg judetul Mures.
Parcul Industrial Mures, un proiect pilot pentru Regiunea de Dezvoltare 7 Centru
Materializarea ideei Parcului Industrial Mures, situat la circa 10 kilometri de Târgu-Mures, a început în noiembrie 2002, ca fiind primul proiect de infrastructura regionala câstigat de o autoritate locala din Regiunea de Dezvoltare 7 Centru. În acest scop, s-a înfiintat o societate comerciala, Parc Industrial Mures SA, care are ca actionari Consiliul Judetean Mures (cu 72% din actiuni), respectiv Consiliile Locale Ungheni (15%), Sânpaul (8%), Iernut si Ludus (cu câte 2,5% fiecare). Parcul a fost inaugurat în septembrie 2005, investitia totala fiind de opt milioane de euro. Din acestia, 3,8 milioane reprezinta fonduri PHARE, 1,3 milioane au venit de la Guvern, iar alte trei milioane au reprezentat contributia Consiliului Judetean Mures.
Un suflu pentru economia judetului
În ceea ce priveste importanta Parcului Industrial Mures pentru economia judetului, directorul parcului, Nagy Istvan, ne-a declarat ca faptul ca aici functioneaza deja niste firme care au creat locuri de munca si care genereaza venituri pentru autoritatile publice e mai mult decât laudabil. „Dupa parerea mea, având în vedere ca valoarea investitiilor în cladiri si tehnologie se ridica la aproximativ 45 de milioane de euro, existenta Parcului Industrial a adus un suflu important economiei judetului, chiar daca nu toata suma a ajuns în Mures, deoarece exista furnizori si din alte judete”, a afirmat Nagy Istvan. Acesta a subliniat ca Parcul Industrial Mures reprezinta un adevarat model pentru alte regiuni de dezvoltare ale tarii. „S-a creat un model care poate fi oricând urmat si în alte judete. De asemenea, ma bucur sa va spun ca în acest moment în incinta Parcului Industrial lucreaza aproximativ 900 de oameni, iar conform contractelor încheiate cu investitorii, la finalizarea proiectului aici vor lucra cam 2.000 de persoane”, a încheiat directorul Parcului Industrial Mures.
„În momentul de fata Parcul Industrial este obiectivul economic cel mai functional al judetului. Din momentul în care au aparut investitorii si pâna în prezent nimeni nu si-a închis portile. De asemenea, din câte cunosc, în prezent toata populatia apta de munca din comuna Sânpaul are asigurat serviciul în cadrul Parcului, ceea ce e un lucru extraordinar pentru siguranta zilei de mâine a cetatenilor. Pe scurt, e o investitie deosebita pentru economia judetului Mures.”
Lokodi Edita, presedintele Consiliului Judetean Mures
Potrivit datelor furnizate de Bodoni Hunor, director de marketing în cadrul Parcului Industrial Mures, situatia firmelor contractante este urmatoarea: SC Wotec SRL, SC Patriwae SRL, SC Toifor SRL, SC Mures Mobexpert SA, SC Sprint Investment 2000 SRL, SC Confo Mex SRL, SC Ilefor SA, SC Studio MEX SRL, SC Allcolors Serv SRL, SC Napa Impex SRL, SC Mont Rose SRL, SC East European Trade SRL, SC Hirschmann România SRL, SC Veritas Prodex SRL, SC Bart Impex SRL, SC Nett Front SRL, SC Rewox Ecorom SA, SC Pannon Perlit SRL, SC AKSD Varosgazdal Kodasi si SC Romflag. Dintre acestea, în prezent detin hale de productie SC Mures Mobexpert SA (patru hale), SC Romflag, SC Hirschmann România SRL, SC Toifor SRL.
Hirschmann Automotive, investitie de 5 milioane de euro
Furnizorul austriac din industria auto, Hirschmann Automotive, a deschis în luna mai 2008 o fabrica în Parcul Industrial Mures, pe o suprafata de 18.864 mp, în care a investit 5 milioane de euro. Compania colaboreaza cu producatori auto din lume precum BMW, Chrysler-Daimler, Ford, Fiat Iveco, în Mures producându-se cablaje auto pentru asistenta pentru parcare. “Acest nou punct de lucru la Târgu-Mures reprezinta o noua piatra de hotar în dezvoltarea companiei Hirschmann Automotive, noua investitie înseamna colaborare europeana transfrontaliera, încununata de succes. Ne bucuram ca am gasit aici, în Târgu-Mures, un loc ideal pentru fabrica noastra si simtim o mare colaborare a populatiei si a celor responsabil politic”, a declarat directorul companiei Hirschmann Automotive, Volker Buth.
Mobexpert estimeaza o crestere a productivitatii cu 50%
În 2007, Mobexpert a demarat proiectul de relocare a fabricilor ConfoMex, StudioMex, IleforMex, MuresMex în Parcul Industrial Mures. Investitia de 28 de milioane de euro a inclus si construirea platformei logistice cu o suprafata de 12.000 de metri patrati. Platforma este una din cele mai performante din România si are un rol foarte important în fluidizarea distributiei regionale, permitând servicii mai bune în magazinele Grupului si sustinând dezvoltarea retelei regionale Mobexpert. În fiecare an, Grupul Mobexpert investeste peste 2 milioane de euro în utilaje, tehnologii avansate si sisteme noi de productie. “Decizia de a investi a fost luata pentru a putea asigura cresterea la nivelul productiei si pentru mentinerea standardelor de calitate. Pâna în anul 2011, estimam o crestere cu peste 50% a productivitatii, corelata cu o crestere de aproximativ 50% a productiei la cele patru fabrici. Proiectul sustine aceasta evolutie si va sigura spatii industriale moderne”, a declarat Dan Sucu, presedintele Mobexpert.
Toifor si Romflag, doi locatari de marca ai Parcului
Firma Toifor este aflata în proprietate germano - maghiara si este lider pe piata ofertei de servicii complexe de igiena în Europa si Orientul Mijlociu. Grupul de firme Toifor dispune de o experienta internationala însemnata si angajati calificati la nivel ridicat, exploatând acest lucru pentru a deservi cu succes programe/ evenimente de mare anvergura, organizatii militare, de ajutor si civile. În prezent Grupul Toifor, în afara de România, are oficii centrale în Germania, Irak, Bosnia Hertegovina, Kosovo, Ungaria, Afghanistan, Bulgaria, Lituania si Kuwait, iar în Polonia are organizatii partenere.
De asemenea, un alt locatar al Parcului Industrial Mures este compania Romflag (Waelkens), unul din liderii Uniunii Europene privind productia de steaguri.
Investitii si în afara Parcului Industrial
IPSO-Agricultura, importator si distribuitor exclusiv al marcilor John Deere, Kuhn si Manitou în România, a inaugurat în mai 2009 noul sediu în judetul Mures, venind astfel în întâmpinarea nevoilor clientilor sai din aceasta zona. Acesta ofera clientilor IPSO o expozitie cu vânzare de utilaje agricole, magazin de piese de schimb de origine, depozit de uleiuri, precum si servicii de consultanta în domeniul agricol si solutii de finantare. Incinta are o suprafata de 1.620 mp, din care suprafata construita ocupa 150 mp, iar suprafata utila aproximativ 140 mp, dispusa în felul urmator: showroom 43 mp, birouri 25 mp, spatiu utilitati 16 mp, depozit 47 mp. Locatia mai dispune de 400 mp spatiu exterior de prezentare utilaje si de 70 mp spatiu verde.
Hoco Bau Elemente SRL este membra a companiei germane Haas Invest care produce în noua tari din Europa o multitudine de produse din sfera constructiilor si a materialelor de constructii. Fabrica din Sânpaul a fost deschisa în decembrie 2007 si produce ferestre din PVC, usi din aluminiu si sisteme de rulouri si jaluzele. Hala de productie se întinde pe o suprafata de 35 hectare, investitia ridicându-se la peste 5 milioane de euro.
SW Umwelttechnik va investi 20 de milioane de euro la Sânpaul Grupul SW Umwelttechnik s-a format în 1910 fiind prezent pe piata din Austria, Ungaria, România si Slovacia. Activitatea principala cuprinde fabricarea de produse pentru protectia apei, infrastructurii, energiei alternative, prefabricate din beton pentru suprastructura (tuburi, camine, grinzi, stâlpi, fâsii cu goluri, plansete). Compania este prezenta pe piata din România din 2001, odata cu realizarea fabrici lânga Timisoara. În a doua fabrica, lânga Bucuresti, începând cu 2007, se produc elemente structurale si produse pentru protectia apei, iar a treia fabrica a fost planificata la Sânpaul, pentru ultimul trimestru al doilea al acestui an, investitie care necesita suma de 20 milioane euro. “SW Umwelttechnik va deschide un sediu în afara Parcului Industrial. Aceasta firma va oferi 1.500 locuri de munca”, a declarat primarul comunei Sânpaul, Simon Istvan.
Alex TOTH